Saturday, 17 November 2012

rezeki =')

assalamualaikum...

terasa nak buat kisah sedih sikit ah...ini berkaitan dengan rezeki yang kita sendiri takkan pernah tahu bila Dia akan beri pada kita. kadang-kadanng kita lupa setiap sedikit atau secalit yang terlintas dalam hati ,otak dan keinginan kita, Dia tahu serba-serbi. haa...ni aku nak bercerita sikitlah betapa Dia tak menyeksa hamba-hambaNya yang dalam kesusahan.

aku bukanlah tak ada duit..ada. tapi tak banyaklah. kalau aku beli makanan,cukup untuk hari ini je. esok nak keluar pergi tgk festival lambakan buku dan penulis plak...mana aku nak cekau duit kalau aku beli makanan hari ni. jadi, nak hilangkan lapar, aku tidur. keenakan tidur tetap tak mampu menandingi perut yang disajikan dengan nasi. bangun je dari tidur, langkah longlai terus ke laptop. #bosan. ruang tamu gelap-gelap senja. layan perasaanlah aku dalam fikiran yang kosong. malas nak turut kehendak perut. seorang teman keluar dari bilik dan buka lampu. terus dihulur nasi goreng bersama dengan 'isinya' kepada aku. benarlah...simbolisme bukan hanya ada dalam filem, juga pada realiti. subhanallah. betapa jelas takdir Allah dalam setiap tindakan kita. gelap yang buat aku melayan rasa yang dibuat-buat kosong, apabila terang bukan sekadar terang yang biasa. benar-benar terang rezekinya!

apa lagi kesyukuran yang maha agung selain kepada Dia? otak aku terkunci dengan takdir yang Dia aturkan. Indah. Terharu. Syukur, ALHAMDULILLAH.

[sesungguhnya, betapa Allah tahu apa yang perlu dibalas kepada pemberi rezeki. amin.]

No comments:

Post a Comment